English version

Peter
Frambach
Olieverfschilderijen
e-mail:
fr59
@
hetnet.nl
Oil paintings

Introductie

Wie ben ik?

Ik ben geboren en getogen in Maastricht, en ik heb er sinds mijn geboorte in 1959 tot nu gewoond met onderbreking van mijn studietijd aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Sinds 1986 ben ik verbonden aan de Zuyd Hogeschool in Maastricht als docent Engels en stagecoördinator. Ik ben getrouwd met Gabbie Spronck, die werkt bij 'La Cafetière', een handelsfirma in glaswerk. We hebben twee zonen, Luc (1989) en Tei (1991), en als huis Yup, de Welsh Corgi, de lapjeskat Puck en een aantal kippen. Geen echt spectaculair verhaal vol drama of sappige details voor in de Story of Privé. Waar is de pijn en het lijden van de worstelende kunstenaar? Zat hij ooit krap bij kas, problemen met de politie soms, of misschien af en toe vlagen van krankzinnigheid? Nee? Nou dan kan het toch eigenlijk niks zijn, of wel?

Hoe is het zo gekomen?

Mijn eerste stap in de wereld van de kunst is even prozaïsch ben ik bang. Mijn oorspronkelijke beweegreden om aan een schildercursus mee te doen was een olieverf schilderij boven de bank in de huiskamer. Ik wilde mijn eigen creatieve talenten laten ontluiken in plaats van een schilderij van iemand anders kopen, dus met het idee "nu of nooit" begon ik in september 1997 aan een cursus bij Creatief Centrum "Art de Triomphe". Toen "Art de Triomphe" verder weg verhuisde, besloot ik van omgeving te veranderen en schreef me in bij "Kumulus". En op dit moment huur ik een schilderplaats bij collega-schilder Oene Zwietink. Sinds 1997 heb ik al veel mensen, inclusief mijzelf, verbaasd met de kwaliteit en kwantiteit van de olieverf schilderijen geproduceerd in mijn vrije tijd. En dankzij Internet krijgt een veel breder publiek nu ook de kans om aangenaam verrast te worden. Sinds 1999 neem ik deel aan diverse kunstmarkten in de regio (Vaals, Rimburg, Botanische Tuin Terwinselen, Schinveld, Geleen, Nuth, Hoensbroek, Heerlen, Maastricht, Kerkrade, Deurne). Daarnaast heb ik geäxposeerd op de Zuyd Hogeschool in Maastricht en in Sittard (2000 en 2004), het CBS in Heerlen (2002), hotel Barbothez in Blegny, België (2002-2003), herberg de Zwarte Ruiter in Gulpen (2003), Galerie Castor & Pollux in Bilzen, België (2003), Rijkswaterstaat in Maastricht (2004), Keukenontwerpstudio Liesens in Maastricht (2005) en Interieurzaak Eurlings in Voerendaal (2006). In maart 2005 heb ik een eerste prijs gewonnen op de kunstmanifestatie 'Picturama' in Heythuysen.

De werken: een openbaring

Het beschrijven van mijn werk vind ik moeilijk, omdat ik graag experimenteer om te zien hoe ik mijn grenzen kan verleggen. Een ding is echter duidelijk: ik ben niet geïnteresseerd in conventionele landschappen, bloemen of stillevens. Natuurlijk, er zitten wel een soort stillevens tussen (bijv. "The Silence of the Hams"), maar dat zijn niet de stillevens die we normaal verwachten. Ik produceer figuratieve kunst met "echte" dingen erin - hoewel abstracte vormen heus ook voorkomen - maar meestal zit er ergens iets raars of verrassends in. En wat ik ermee bedoel? Ik zou zeggen: geef zelf maar een interpretatie (aanhangers van Freud kunnen hun hart ophalen, er is volop ruimte voor ongebreideld veronderstellingen), maar onthou dat de schilderijen vooral bedoeld zijn om gewoon van te genieten. De dingen worden vaak weergegeven op een manier die je normaal niet verwacht. Ik heb verscheidene technieken gebruikt om een vervreemdend of verrassend effect te bereiken, afgezien nog van de keuze van het onderwerp. Ik lijst mijn schilderijen ook zelf in zodat ik kan bepalen hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. Dit inlijsten betekent ook dat ik de lijst kan betrekken in de compositie van sommige schilderijen. Sommige zijn simpelweg niet compleet zonder de lijst. Ik heb alle schilderijen chronologisch gerangschikt om een verband te scheppen en stijlontwikkeling zichtbaar te maken. Om de kijker wat meer houvast te geven heb ik ook wat persoonlijk commentaar toegevoegd bij elk schilderij, zodat men inzicht krijgt in wat me tijdens het maken bezielde. Genoeg gepraat, we gaan kijken!

Peter Frambach
Van Akenweg 80
6218 HP Maastricht
tel: 043 361 7 361

top Top volgende 1997